FOLKLOR U UDRUZI

O KULTURNO UMJETNIČKOM DRUŠTVU „VILA VELEBITA“ U POŽEGI
    Mješovita pjevačka skupina koja njeguje izvorne ličke napjeve i glazbu nastalu u narodu ličkog podneblja, tijekom proteklih desetljeća, utemeljena je prije devet godina i djeluje u sastavu KUD-a „Vila Velebita“ u Požegi s ciljem očuvanja izvorne ličke uglazbljene riječi. KUD se sastoji od mješovite pjevačke skupine i pratećeg instrumentalnog ansambla „Nehajski bećari“, ukupno 22 člana.
    Djelujući u prostorima slavonskog podneblja, gdje pučkom glazbenom izričaju dominira tamburaška glazba, društvo je kroz protekle godine svojeg glazbeno-scenskog i stvaralačkog djelovanja uspjelo uglazbiti i u vlastitoj interpretaciji ponuditi najpoznatije, a vjerojatno i najpjevnije izvorne ličke pjesme, te ih prilagoditi vremenu i prostoru u kojemu se izvode.
    Od prvih početaka društvo se usredotočuje na trajne zapise glazbe, izdavanjem nekoliko kompilacijska nosača zvuka. Tako smo svjedoci ove godine, promociji četvrtog kompilacijskog CD-a koji s pravom nosi naslov NAJLJEPŠE LIČKE PJESME u izvedbi članova KUD-a „Vila Velebita“ Požega.
    Rezultati marljivog rada i relativno zavidnog opusa ovoga društva se očituju u brojnim nastupima koje su imali tijekom proteklih godina, mahom na smotrama folklora, kao i na svim ličkim skupovima organiziranima u Požegi, Slavonskom Brodu, Belišću, Bizovcu, Zagrebu, Vinkovcima i Gospiću.
Do sada su ovi „čuvari“ izvorne ličke pjesme u Slavoniji zabilježili i nezaboravne nastupe u Zagrebu pred Predsjednikom Države ( u dva navrata u hotelu „I“) te jednom pred Predsjednikom i članovima Vlade i sabornicima u hotelu Sheraton. Po prvi puta su nastupili prošle jeseni na gospodarskoj smotri „Jesen u Lici“ u Gospiću i Otočcu. Želja im je predstaviti se u punom sjaju i našim iseljenicima izvan Hrvatske. Umjetnički rukovoditelj KUD-a je gosp. Stjepan Vrkljan.
    Čini se, da su svojom sklonošću njegovanju i „otimanju od zaborava“ izvornog glazbenog stvaralaštva Like, članovi društva očuvali upravo onu pjesmu koja se pjevušila na prelima, kod rođenja, pri žetvi, košnji i prošnji.
    Trajni nadzor i uzorna organizacija ovoga društva, unatoč skromnim sredstvima kojima društvo u cjelini raspolaže, a pod rukovođenjem i stručnim nadzorom prof. Stjepana Vrkljana, garancija su trajne vrijednosti i zalog neizbrisivosti izvornog pučkog glazbenog izričaja Like i Ličana na prostorima diljem Hrvatske.

KONCERTI VILE VELEBITA U SARAJEVU I MOSTARU

Na poziv i u organizaciji našeg Veleposlanstva u Sarajevu, u periodu od 3.-5. listopada, Glazbeno društvo Vila Velebita / zbor/ uz pratnju tamburaškog orkestra glazbene škole u Požegi, izveo je dva vrlo dojmljiva koncerta za naše Hrvate u Bosni i Hercegovini.
Posebno je bio dobro posjećen i medijski popraćen koncert u Sarajevu u Domu oružanih snaga BiH. Izvedene su tom prigodom poznate melodije Slavonije, Like, Dalmacije, ali i mnogih drugih glazbenih podneblja hrvatske. Iznimno su bili zapaženi solistički nastupi naših solista, Vlade Bauera, Eve Sakoman, M.Raguža i dr., zbog čega su nagrađeni dugotrajnim pljeskom na otvorenoj sceni.
Smještaj i boravak u Sarajevu je bio vrlo dobro organiziran.

Drugi dan je uslijedio nastup u Mostaru, koji nije bio niti približno posjećen poput onoga u Sarajevu. A čini nam se, da je zakazala propaganda od strane generalnog konzula RH u Mostaru i njegovih službi.
No, taj boravak u Mostaru, upoznavanje s njegovim znamenitostima, kao i posjet svetištu Gospe u Međugorju, ostat će trajno zapisan u sjećanju svih naših glazbenika.
Josip Fajdić.

koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014. koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014.
koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014. koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014.
koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014. koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014.
koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014. koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014.
koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014. koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014.
koncerti u Sarajevu i Mostaru 2014.

 

DOBROTVORNI KONCERT GLAZBENOG DRUŠTVA "VILA VELEBITA" U ZAGREBU
     Vrijedilo je doći u "Vidru"
Da je glazba najsnažniji medij u povezivanju ljudi, pokazalo se u petak, 6. svibnja 2011. u kazalištu "Vidra" u Zagrebu, kada su svojim nastupom još jednom oduševili prepunu dvoranu kazališta sjajni glazbeni amateri iz Požege, okupljeni u sada već dobro poznato glazbeno društvo "Vila Velebita".
Bilo je ugodno osjećati se članom toga društva, a brojni "zagrebački ličani" koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta, govorili su…"večeras je ugodno osjećati se Ličanom u Zagrebu, ponosni smo na Vas!
Dijelio sam taj osjećaj zadovoljstva, što se i tradicijska glazbena kultura može sjajno interpretirati u zborsko-orkestralnoj izvedbi s Gospićko-senjskim biskupom dr. Milom Bogovićem, gradonačelnikom Grada Požege g. Zdravkom Ronkom, predsjednikom udruge Ličana u zagrebu g. Željko Radoševićem i njegovim suradnicima, te s brojnim poznatim Ličanima.
Teško je izdvojiti najbolje od dobrog izvedenog te večeri. Da li su to bile interpretacije naših najljepših ličkih pjesama, ili možda izvedbe poznatih slavonskih, međimurskih, podravskih i posebno dalmatinskih poznatih pjesama, kako u zborskoj , tako i u solističkoj izvedbi nekoliko sjajnih solista, inače članova zbora.
Ipak, čini se, da je na publiku najdublji dojam ostavila sjajna orkestralna izvedba nekoliko poznatih i rado izvođenih melodija, iz kategorije klasične glazbe, kao napr. Pjesma toreadora iz opere Carmen, G. Bizeta, Alla turca, W.A. Mozarta ili Radetzky marš, J. Straussa st. Sve su melodije bile priređene u aranžmanu za tamburaški orkestar.Te večeri se dokazalo da je tambura, naš nacionalni instrument, pogodan za interpretaciju i najsloženijih glazbenih kompozicija.
Svakako da je pri tome neizbježno spomenuti "umjetničku ruku" dvoje glazbenih pedagoga: voditelja zbora prof. Monike Sakač-Botički i voditelja velikog tamburaškog orkestra glazbene škole iz Požege( inače stalnih pratitelja našeg zbora) njezinog supruga prof. Saše Botičkog, čijom su zaslugom ovi mladi glazbenici desegnuli u interpretaciji tako visok umjetnički domet.
Može se sa sigurnošću ustvrditi, da je koncert svojom humanitarnom porukom opravdao svoje održavanje, čime je zajednica Ličana u Požegi kroz svoje zavičajno društvo "Vila Velebita" poslala poruku i ostalim zavičajnim ličkim društvima i klubovima diljem Hrvatske kako crkva hrvatskih mučenika na Udbini, nekada mjesto svehrvatskog stradanja – danas hram pomirbe, još uvijek nije završena! To je donekle naglasio i sam biskup Bogović u svojem govoru prije koncerta, izražavajući zahvalnost organizatoru koncerta Udruzi Ličana "Vila Velebita" u Zagrebu, i posebno požeškoj udruzi Ličana bez koje toga glazbenog događaja sigurno ne bi ni bilo.

koncert Vidra 2011 koncert Vidra 2011
koncert Vidra 2011 koncert Vidra 2011
koncert Vidra 2011 koncert Vidra 2011
   
NASTUP GLAZBENOG DRUŠTVA "VILA VELEBITA" NA 13. SUSRETU NARODA I KULTURA - MEĐUNARODNOJ SMOTRI FOLKLORA U SIKIREVCIMA, 2010.
      22.kolovoza 2010.godine održana je 13. po redu međunarodna smotra folklora – Gathering of Peoples and Cultures u Sikirevcima.
Naše glazbeno društvo "Vila Velebita" iz Požege se predstavilo koralnim pjevanjem u crkvi, sudjelovanjem u svečanoj povorci, kao i nastupom u glavnom dijelu smotre u parku, u središtu Sikirevaca, i to u svojstvu domaćina. Posebno je dojmljiv bio nastup u crkvi u Sikirevcima gdje su članovi našeg društva nastupili sa sakralnim programom.

Živopisnost narodnih nošnji i običaja, te bogatstvo glazbeno-scenskog izričaja sudionika smotre iz Francuske, Bugarske, Rumunjske, Italije, Slovačke i nekoliko društava iz Hrvatske, bio je pravi praznik za oči i uši. Program je završio kasno te noći, podjelom priznanja i zahvalnica svim sudionicima u nastupu sa željom da već iduće godine broj sudionika bude još veći a program još raznovrsniji.
Slike sa smotre pogledajte u galeriji.
Josip Fajdić, 2011.

KONCERT „VILE VELEBITA“ U BELIŠĆU
26. travnja 2009. god. članovi KUD-a „Vila Velebita“ iz Požege izvesti će cjelovečernji koncert u gradskom kazalištu u Belišću. Organizator gostovanja članova našeg KUD-a jest Zavičajna zajednica ličana u Belišću „Vila Velebita“.

NASTUP KUD-a „VILA VELEBITA“ NA OTV- u
      Članovi našeg KUD-a „Vila Velebita“ nastupili su na cjelovečernjem koncertu u studiju OTV-a u Zagrebu 3. veljače 2009. god. na poziv urednice emisije gospođe Đurđe Habek.
      U dvosatnom programu članovi naše mješovite pjevačke skupine uz pratnju mladog tamburaškog sastava „Duša bećarska“, a pod ravnanjem voditelja i glazbenog pedagoga prof. Marka Majstorovića, izveli su svoj poznati repertoar tradicionalnih ličkih pjesama i napjeva u suvremenoj obradi prof. Majstorovića. U drugom dijelu programa članovi našeg društva su izveli i nekoliko poznatih slavonskih pjesama sa solistom gosp. Vladom Bauerom stalnim članom našeg zbora. Bilježimo pozitivan eho ovoga nastupa u širem dijelu gledateljstva, što su potvrdili i brojni kasniji telefonski pozivi i čestitke za uspješan nastup i vjernu prezentaciju posebno izvorne zavičajne kulturne baštine.

PRIPREME ZA IZDAVANJE NAJNOVIJEG CD-a „VILE VELEBITA“
      Pod dirigentskom palicom glazbenog pedagoga požeške srednje glazbene škole, prof. Marka Majstorovića, članovi naše glazbene sekcije pripremaju uskoro izdavanje novog nosača zvuka na koje će biti zastupljene u suvremenoj obradi najvrijednije do sada uglazbljene ličke pjesme i napjevi. Ovaj najnoviji CD naših glazbenika trebao bi u značajnoj mjeri doprinijeti očuvanje korijena izvornog ličkog folklora, koji je u posljednje vrijeme ozbiljno ugrožen.

Lijepom Našom u Požegi
     Glazben-scenski spektakl HTV-a „Lijepom našom“ 06.02.2009. god. dolazi u Požegu gdje će u dvorani Grabrik biti održano javno snimanje ovog serijala pokrenutog prije 12 godina. Ovo je drugi put kako „Lijepom našom“ gostuje u našem gradu požegi koji se sada pojavljuje u ulozi suorganizatora. Jedan od autora i začetnika „Lijepom našom“ Branko Uvodić iznio detaljni program koji će biti emitiran u dvije zasebne 50-minutne emisije na HTV-u . Na velikoj, raskošnoj pozornici u dvorani Grabrik nastupit će brojni izvođači slavonske glazbe, od Vere Svobode, Kiće Slabinca, Šime Jovanovca, Slavonske lole, Gazde i drugi, do domaćih izvođača, Roberta Vojvodića, tamburaških sastava Bekrije, Zlatna dolina i Garavuše te kulturno-umjetnička društva iz Požege, Zagrađa, Bekteža i Prekopakre kao i KUD "Vila Velebita".
Glavni izbornik     Sadržaj rubrike

2008. god.
PREDBOŽIĆNI KONCERT
     KUD "Vila Velebita" u Požegi priređuje tradicionalni PREDBOŽIĆNI KONCERT koji će se održati 12. prosinca 2008.g. u Gradskom kazalištu Požega. Na programu su ovoga puta u prvom dijelu tradicionalne izvorne ličke pjesme i napjevi ( solo, uz pratnju samice, uz pratnju tamburaškog orkestra i zborski). Slijede gosti: Stjepan Jeršek-Štef, Tamburaški sastav Duša bećarska i KUD Požega.
     U drugom dijelu programa mješovita pjevačka skupina Vila Velebita će uz pratnju tamburaškog sastava Duša bećarska izvesti sklop slavonskih najpopularnijih pjesama. Dirigent je prof. Marko Majstorović, a kroz program vodi gosp. Pavle Bucić.
     Karte se mogu nabaviti u prostorijama udruge Vila Velebita svaki dan pred koncert od 9-12 sati i na sam dan koncerta na blagajni kazališta.

PROMJENE U KUD-U „VILA VELEBITA“
     Prestankom rada gosp. Stjepana Vrkljana kao voditelja našeg pjevačkog društva, ukazala se potreba za uključenjem nove stručne osobe koja će kompetentno i sa punom odgovornošću uvježbavati program za daljnje nastupe.
     U suradnji sa glazbenom školom u Požegi i njenim ravnateljem prof. Veljkom Valentinom Škorvagom, predložen je mladi glazbeni stručnjak Marko Majstorović čiji se efekti stručnog rada vide već nakon dva mjeseca.
     Očekuje se nakon predviđenih nastupa ( Predbožićni koncert u prosincu 2008.g. u Požegi, Nastup na OTV-u siječanj 2009 i nastup na Zavičajnoj zabavi sa dr. Dragom Rubalom u Požegi u ožujku 2009.) i izdavanje novog CD-a sa najnovijim izvornim ličkim pjesmama.

KUD "Vila Velebita" na Požeškom kulturnom ljetu 2008.
     Požeško kulturno ljeto je kulturna manifestacija koja se održava tijekom srpnja i kolovoza na različitim požeškim lokacijama u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege, a pod pokroviteljstvom Grada Požege, Požeško-Slavonske županije i Hrvatske Turističke zajednice. Građanima Požege i gostima grada u ljetnim mjesecima nudi niz kulturnih sadržaja od koncerata ozbiljne glazbe, nastupa poznatih domaćih pop i rock izvođača, pa sve do kazališnih predstava, izložbe fotografija i organizacije sportskih turnira.
Iz programa od 04.07. - 01.08.2008. god.:
26.07.2008. u 20.30 sati, Šetalište Stari Grad
Večer ličkih i slavonskih pjesama - Izvodi KUD Zavičajnog društva «Vila Velebita» iz Požege
Moja Požega, 04.07.2008.
Glavni izbornik     Sadržaj rubrike

2007. god.
JESEN U LICI
    Ovogodišnja manifestacija „Jesen u Lici“ je reprezentativnim nastupom svojih izlagača, njihovih rukotvorina, truda i ustrajnosti da se pokaže bogatstvo plodova, tradicije i autohtonosti velebnog ličkog podneblja, kao i podneblja izlagača pristiglih iz ostalih krajeva izišla iz okvira lokalnog karaktera, odnosno izišla je i iz okvira nacionalnog, te si priskrbila status: deveta međunarodna Izložba – „Jesen u Lici“.
Ove godine je na dvodnevnim događanjima u Gradskoj športskoj dvorani u Gospiću bilo prisutno 170 izlagača, od čega je njih 30 bilo izvan granica Republike Hrvatske.
    Između brojni događanja izdvajamo cjelodnevni defile i nastupe KUD-ova: F.A. „ Dr. Ante Starčević“ iz Gospića, KUD „Vila Velebita“ iz Požege, KUD „Graničar“ iz Križa, KUD „Lipa“ iz Sinca, F.A. „Otočac“ i HKUD „Napredak“ Žegar, Bihać.
Gospić, 6. i 7. listopada 2007.god., Ličko-senjska županija
Jesen u Lici
Jesen u Lici
Jesen u Lici
Jesen u Lici
Jesen u Lici
Jesen u Lici


POŽEŠKO KULTURNO LJETO 2007. god.
organizator: Turistička zajednica grada Požege
pokrovitelji: Grad Požega i Požeško – slavonska županija
sponzor: Hrvatska turistička zajednica

Iz programa od 11.07.-04.08.2007. god.:
13.7.2007. petak - 20,00 sati Šetalište Stari grad Večer ličkih i slavonskih zabavnih pjesama i plesova u izvođenju KUD-a Zavičajnog društva Vila Velebita, Požega
SB Forum, 30.06.2007. god.
2006. god.
Lička večer u Zagrebu 2006. god.
     Udruga Ličana „Vila Velebita“ iz Zagreba sinoć, 8. prosinca 2006., u zagrebačkom hotelu „Sheraton“ organizirala je 12. po redu „Ličku večer“ na kojoj se okupljaju Ličani i prijatelji Like, oni koji stanuju u Lici i oni koji su izvan nje, da bi se zajedničkim druženjem prisjetili običaja i tradicije te još tješnje povezali.
     Prigodnim govorom gostima su se obratili predsjednik Udruge doc. dr. sc. M. Vrkljan, ličko-senjski župan M. Jurković, gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, dopredsjednik Sabora D. Milinović, predsjednik Sabora V. Šeks, te predsjednik Vlade dr. I. Sanader. Nazočili su i ministri pravosuđa Ugrin, obrazovanja i športa Primorac, zdravstva, rada i socijalne skrbi Lubičić, te kulture Biškupić.
     Promoviran je novi broj časopisa „Vila Velebita“ posvećen dr. Anti Starčeviću (urednik dr. Ante Bežen) i prvi broj glasila Crkve hrvatskih mučenika na Udbini „Hrvatska vjernost“ (urednik dr. Mile Bogović). Zaslužnim pojedincima dodijeljena su priznanja „Dr. Ante Starčević – Hrvatska vjernost“. Glazbeni dio programa osmislili su KUD „Vila Velebita“ – Požega i glazbeni sastav „Zlatne sjene“. Program je vodila gđa. Ivana Devčić. Cijeli prijenos uživo je prenosio Radio Otočac.
Zagreb, 7.12.2006. gdo, Draženko Tomić, Gospićko-senjska biskupija.
Glavni izbornik     Sadržaj rubrike

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO "VILA VELEBITA" POŽEGA      vila-velebita-pozega@vila-velebita-pozega.hr