O NAMA

     

Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ u Požegi osnovano je 1996.godine s ciljem promicanja kulturno povijesnog nasljeđa Like izraženog najvećim dijelom kroz izvorni lički folklor. Osnivanju zajednice Ličana u ovom dijelu Slavonije prethodila je teška poslijeratna situacija u Lici, usporeni trend obnove devastiranih kulturno-povijesnih, obiteljskih, gospodarskih i sakralnih objekata, usporeni povratak raseljenih i posvemašnje teško stanje.
      Po ugledu na sličnu udrugu u Sl. Brodu, na inicijativu nekolicine poznatih Ličana koje je u rano proljeće 1996.god. sazvao gosp. Stipe Tonković, udruga u svibnju bilježi svoju osnivačku Skupštinu na kojoj je izabran prvi Upravni i nadzorni odbor. Bio je to za požeške Ličane izuzetan trenutak kojemu su svjedočila brojna poznata imena javnog kulturnog i političkog života Požege, Like i Hrvatske. Predvodio ih je Predsjednik Vlade RH Nikica Valentić, Župani Požeško –slavonske i Ličko-senjske županije, Ante Bagarić i Ante Frković. Gradonačelnici Požege i Gospića, Saborski zastupnici, Predsjednik i članovi krovne zavičajne Udruge „Vila Velebita“ iz Zagreba, književnik Pero Budak i prof. Drago Rosandić,te brojni drugi odličnici svjetovne i sakralne provenijencije.
      Na istoj izbornoj Skupštini za Predsjednika je izabran požeški kirurg dr. Josip Fajdić. U predsjedništvo je još imenovano 11 članova uz tri člana Nadzornog odbora. Kako su bez društvene prostorije, članovi Vile Velebita se u prvih nekoliko mjeseci sastaju i održavaju svoje radne sastanke u kući jednog od utemeljitelja udruge pok. Ive Vukelića u Požegi, te jednim dijelom u Domu umirovljenika u Požegi. Sklapanjem ugovora o deset-godišnjem najmu društvene prostorije sa tvornicom konfekcije „Sloga“ 1997.god. ova zavičajna zajednica dobiva svoje administrativno sjedište u Cehovskoj ulici br.4 u Požegi.
      Odmah smo shvatili da je za promicanje kulturno-povijesnog i glazbenog identiteta Ličana na ovim prostorima nužno imati vlastito folklorno društvo.Tako smo 1998.god. osnivanjem našeg KUD-a „Vila Velebita“ pokušali vratiti iz zaborava izvorne ličke napjeve. Naše kulturno umjetničko društvo broji 22 člana, a sastoji se od mješovite pjevačke skupine i instrumentalnog sastava „Nehajski bećari“. Ova glazbena skupina pod rukovodstvom gosp. Stjepana Vrkljana snimila je do sada ukupno četiri kompilacijska nosača zvuka, a posljednji CD nosi s pravom naslov „Najljepše ličke pjesme“.
      Kroz dosadašnje jedanaest godišnje djelovanje LZD „Vila Velebita“ se izborila za zavidan kulturni prostor u Požegi, kroz redovna godišnja predstavljanja u vidu Ličkih večeri, piknika u prirodi, organiziranja brojnih likovnih izložbi i promocijama knjiga.

 


GLAZBENO DRUŠTVO "VILA VELEBITA" POŽEGA
     

Negdje s proljeća 1999. godine na jednoj od redovnih sjednica upravnog odbora Vile Velebita obznanio sam ideju o osnutku glazbene sekcije unutar naše zajednice. Za animatora požeških Ličana sa kakvim-takvim sluhom, uz uvjet da gaje simpatije prema izvornoj ličkoj pučkoj pjesmi, bio je određen jedan od osnivača udruge, vrlo agilni član u to vrijeme, gospodin Milan Janžić. Za stručnog voditelja mješovite pjevačke skupine koja je brojila oko 20-tak što muških, što ženskih glasova, određen je gosp. Stjepan Vrkljan.

Postupno se nakon početnog zanosa otvorila potreba za instrumentalnom pratnjom. Tako se zboru pridružuje instrumentalni sastav iz Zagrađa, kojega je vodio izuzetno nadareni i u čitavom kraju poznati glazbenik ( svirao je ukupno pet instrumenata!) pok. Josip – Brana Gušić. Ipak najviše ga pamtimo po njegovom muziciranju na violini. Iz toga razdoblja su nastala i dva nosača zvuka koja smo snimili u jednom požeškog studiju, a zvali su se: "Zeleni se zimzelen" i "Najljepše pjesme iz Like".

Nažalost, smrću Brane Gušića mijenja se i naša instrumentalna pratnja, sve dok se našem zboru nije priključio sastav "Nehajski bećari" s kojim "Vila Velebita" bilježi nagli iskorak u javnosti, a posebno se to odnosi na njihove nastupe na Z1 televiziji u emisiji "Rubala show", (lipanj/2008.) zatim u cjelovečernjem nastupu na OTV-u, (siječanj/2009.), kao i nastupu na HTV-u u emisiji "Lijepom našom" (veljača/2009.).
Prije toga, uslijedio je poziv Ličko-senjske županije kao organizatora smotre "Jesen u Lici" (listopad/2008.) za nastup na smotri folklornih društava u Gospiću.
Naš je ansambl reklo bi se, rutinski "odradio" ovaj nastup i pobrao aplauz prepune sportske dvorane u Gospiću. Dan ranije, upriličen je nastup "Vile Velebita" u Čovićima kod Otočca u ugostiteljskom objektu "Majsić".
Iz toga razdoblja su i dojmljivi nastupi na ličkim zabavama u Bizovcu (veljača/2006.) i u Slavonskom Brodu (listopad/2008.), zatim nastup na Ličkoj večeri u hotelu Sheraton-Zagreb u Zagrebu (prosinac/2007.), pred predsjednikom Vlade RH i svim članovima vlade, kao i pred brojnim visokim uzvanicima svjetovne i sakralne provenijencije.
No, s početkom 2009. godine s voditeljske funkcije zbora, zbog obiteljskih i zdravstvenih razloga odstupa gosp. Stjepan Vrkljan, a dolazi i do razlaza sa članovima sastava "Nehajski bećari".

U takvoj novonastaloj situaciji Upravni odbor je donio odluku, kojom će se u narednom razdoblju u radu s zborom angažirati glazbeni stručnjak-pedagog i voditelj iz glazbene škole u Požegi. Isto tako, donešena je odluka da se zboru priključi jedan afirmirani tamburaški orkestar, čime bi se osjetno proširio glazbeni repertoar na starogradsku i slavonsku narodnu glazbu. Organizacijski voditelj čitavog glazbenog društva postaje gosp. Filip Matasić, a stručni voditelj i dirigent zbora postaje mladi glazbeni stručnjak Marko Majstorović, prof. Angažiranjem ovog mladog glazbenog stručnjaka mijenja se ne samo repertoar, nego i frekvencija proba, kao i navike pojedinaca. To je dovelo do istupanja pojedinaca iz zbora, koji se nisu mogli uklopiti u jedan sasvim novi i daleko rigorozniji način amaterskog zborskog pjevanja. Pozitivni rezultati se ubrzo ukazuju. Članovi zbora u nastupima "a capella" sudjeluju pri otvaranja brojnih likovnih izložbi i promocijama knjiga koje u Požegi organizira naša zavičajna zajednica.
Slijedi poziv za već spomenuti nastup na HTV-u u emisiji "Lijepom našom" iz Požege, zatim cjelovečernji koncert uz pratnju tamburaškog orkestra u Belišću.

Moram reći da naš ansambl nastupa u zadnjih 10-tak godina samostalno, u programu požeškog kulturnog ljeta. Ta se praksa nastavila sve do danas, a u novom ustrojstvu ansambla, zbog serioznosti programa, isti se posljednjih godina izvodi isključivo u gradskom kazalištu u Požegi, a ne na otvorenoj sceni što je u početku bila praksa.
Također je tradicionalnim postao i Božićni koncert društva, koji je u neku ruku kruna svih godišnjih nastupa. Ovaj koncert je svake godine toliko posjećen da ga organizator mora replicirati u dva termina. Vrijedi napomenuti, da zboru pristupaju brojni članovi muškog i ženskog dijela zbora, koji su ranije nastupali u drugim kulturno umjetničkim društvima i zborovima u Požegi ( napr. Vijencu kao najstarijem i najpoznatijem zboru u Požegi!).

Danas naše pjevačko društvo čini 12-15 članova ženskog i isto toliko članova muškog dijela zbora, uz pratnju 18-22 člana tamburaškog orkestra glazbene škole u Požegi kojima rukovodi također poznati glazbeni pedagog gosp. Saša Botički.
Potpuno novi glazbeni repertoar u aranžmanu ove dvojice mladih glazbenih pedagoga, otvorio je Vili Velebita vrata nastupa i izvan granica naše zemlje. Tako bilježimo uspješan nastup pred našim Hrvatima u Zuerichu-Švicarska (studeni/2009.). Slijede i nastupi na poziv zajednice bunjevačkih Hrvata iz Sombora, organiziranih u "Bunjevačko kolo"(travanj/2010.), te hrvatske zajednice vojvođanskih Hrvata "Vladimir Nazor" u Subotici (travanj/2010.). Zbog emocija koje je pobudio nastup naših glazbenika u Subotici, donosimo u cijelosti pismo koje nam je uputio subotički svećenik vlč. Stjepan Beretić, koji je inače osobno nazočio navedenom koncertu.

Ovako konsolidirano i uzorno organizirano glazbeno društvo, dobiva poziv za članstvo u zajednici folklornih društava "Družina" s sjedištem u Zagrebu. (Pristupnica!). Odlukom upravnog odbora početkom 2010. godine (15.ožujka) postajemo članovi "Družine" koja je inače članica Europskog udruženja srodnih društava. Ovim pristupom našem se društvu otvaraju vrata nastupima širom Europe. Tako premijerni nastup članovi "Vile Velebita" kao članovi ove nove asocijacije imali su već 22. kolovoza/2010. u Sikirevcima, gdje su ujedno bili i domaćini i predstavnici hrvatske, na takmičenju u zborskom pjevanju sakralnog – koralnog programa.

Slijedi nastup 27. listopada 2010. godine u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu na koncertu pod nazivom "Lika i velebitsko primorje u Lisinskom". Bio je to vjerujem, nastup za pamćenje, pred do sada najvećim auditorijem. Za izvedbe slavonskih i ličkih pjesama članovi našeg ansambla su doživjeli ovacije nazočne publike, što im je pribavilo pozivnicu već za iduću godinu , kao i za vjerojatni samostalni nastup u hrvatskom glazbenom zavodu iduće godine.
Slijedi ugovaranje cjelovečernjeg nastupa na koncertu u Pečuhu , Budimpešti, Vinkovcima, Virovitici.

Kruna svih nastupa treba biti nastup za Dan hrvatske državnosti 2011. godine u Varšavi i Krakovu, a u organizaciji hrvatskog veleposlanstva.
Slijedi priprema za snimanje najnovijeg albuma!


kapa

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO "VILA VELEBITA" POŽEGA      vila-velebita-pozega@vila-velebita-pozega.hr