LIČKE ZABAVE

LIČKA VEČER U POŽEGI 2018


Po tradiciji "Lička večer" koju organizira Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" iz Požege najveće je godišnje okupljanje raseljenih Ličana kod nas, a to je i vrhunski organizirana priredba. Tako je bilo i ove godine u požeškoj dvorani "Sara" i to 21. puta, a okupilo se više od 400 Ličana iz požeškog kraja, predstavnici ličkih udruga iz drugih dijelova naše zemlje, te uglednici požeškog političkog života i grada Gospića.
Sve ih je pozdravio zaželjevši ugodnu večer i dobru zabavu, te da ponesu lijepe uspomene sa priredbe dugogodišnji predsjednik "Vile Velebita" prof. dr. sc. Josip Fajdić, a njihov mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem Monike Sakač Botički izveo je državnu himnu, te ličku himnu "Vila Velebita".

Lička zajednica u ovom kraju je brojna, Ličani su prisutni dugi niz godina, svojim su radom obogatili ovaj grad, a nadam se da će tako biti i ubuduće – kazao je u pozdravnoj riječi zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha s kojim je bio dogradonačelnik Mario Pilon, a tijekom večeri pridružio im se i gradonačelnik Darko Puljašić pozdravivši ponaosob brojne goste i uzvanike. Pozdravne riječi uputio je i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, a nazočili su i predstavnici Ličko-senjske županije.

Ovdje se sastaju prijatelji iz mnogih krajeva koji su napustili Liku, ovakva okupljanja šalju poruku da postoji čovjek i zajedništvo, pozivam vas da i nadalje budete ponosni i pokažete zajedništvo kako to znaju Ličani i Slavonci – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a tu je bila i predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević, saborski zastupnik Pero Ćosić iz Slav. Broda i mnogi drugi.

Kroz cjelovečernji zabavno-glazbeni program uz obilje pjesme i plesa nastupili su tamburaški sastav "Patrioti" iz Ličkog Osika, mlada solistica Dorotea Markanjević dobitnica prve nagrade publike na festivalu "Zlatni glas zlatne doline 2017.", te prijatelj požeških Ličana poznati osječki pjevač Stjepan Jeršek Štef. Za posjetitelje je pripremljena tombola za nizom vrijednih nagrada.

Članak je preuzet sa portala pozega.eu

Fotografije sa zabave pogledajte u foto-galeriji.

TRADICIONALNA LIČKA VEČER U POŽEGI


U subotu je, 8. travnja 2017. godine u svečanoj dvorani "Sara" u Požegi održana 21. tradicionalna Lička večer na kojoj se okupilo oko 400 sudionika, a organizirali su je članovi i simpatizeri LZD "Vila Velebita" u Požegi.
Među uzvanicima nazočili su Župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović sa zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom, zatim saborski zastupnik Franjo Lucić, dok je Ličko-senjsku županiju predstavljao izaslanik župana gosp. Stipe Mudrovčić. Bili su tu brojni gospodarstvenici iz Like ( Karlo Starčević, Dane Šimić i Željko Orešković- Macola), te stalni sponzori ličke udruge u Požegi. Ispred hercegovačke udruge "Herceg Stjepan" nazočili su uz ostale, novoizabrani predsjednik društva Vlado Boban i njegov prethodnik Marinko Markota. Dakako da su ovoj zanimljivoj i vrlo uspješno organiziranoj priredbi nazočili izaslanici svih ličkih zavičajnih društava u Hrvatskoj, iz Zagreba, Slav. Broda, Bizovca, Belišča, Slatine i Virovitice.
Za glazbeni dio programa zadužena je bila poznata tamburaška skupina "Ravnica" iz Osijeka uz vokalnu solisticu Ivanu Galović, koja je gotovo stalni sudionik svih ličkih večeri, uostalom kao i slavonski "Ličan" Stjepan Jeršek –Štef. U programu je učestvovao i vinski kardinal Vlado Bauer, dok je program rutinerski kao i svake godine vodio Tomislav Pandžić-Toca.
Obilna gastronomnska ponuda s ličkom janjetinom i iznimno bogata tombola su bili "šlag na tortu" te travanjske večeri u Požegi . Za ugođaj Like, ličke pjesme i folklora, zaduženi su bili "Plitvički bećari". Program je potrajao do ranih jutarnjih sati.

Fotografije sa zabave pogledajte u foto-galeriji.

JUBILARNA 20. LIČKA VEČER U POŽEGI


U subotu, 19.ožujka 2016. u svečanoj dvorani restorana "SARA" u Požegi, održana je jubilarna 20. Lička večer koja je okupila ponovo najistaknutije predstavnike ličkih zavičajnih društava u Hrvatskoj ( Zagreb, Slav. Brod, Belišće, Bizovac....), ali i predstavnike lokalnih političkih struktura iz grada Požege i požeško-slavonske županije, saborske zastupnike te goste i uzvanike iz Gospića i drugih gradova.
Svečanosti su nazočili i predstavnici zajednice Hercegovaca u Požegi "Herceg Stjepan". Među uzvanicima su ponovo bili predstavnici najvećih donatora i podupiratelja udruge "Vila Velebita" iz Požege i šire. Njima je tijekom večeri na najsvečaniji način predsjednik društva uručio spomen plakete ( zlatne, za 2o godina vjernosti u podupiranje ideje ličke zavičajnosti u Požegi i srebrne, za 10 godina iste vjernosti). Istovremeno podijeljene su i povelje ličkim društvima u Slavoniji i Zagrebu za iznimno plodnu suradnju na tragu očuvanja ličkog identiteta izvan Like.
Po prvi puta svečanoj večeri su nazočili najveći lički gospodarstvenici ( Starčević, Sokolić, Brkljačić, Šimić). Za zabavni program pobrinuli su se vrhunski tamburaški sastav "Džentlmeni" iz Osijeka uz vokalne soliste Stjepana Jeršeka-Štefa i Ivanu Galović. Poseban ton ličkoj večeri dali su gosti iz Plitvica, VIS "Lički bećari" koji su u svojim višekratnim nastupima tijekom večeri izveli pregršt pjesama sa temom iz Like. Uz najbolje gastronomske delicije ( janjetinu) večer je ostala zapamćena po iznimno vrijednim zgodicima na tomboli. Nakon pozdravnih govora gradonačelnika Požege gosp. Vedrana Neferovića, i župana Požeško-slavonske županije gosp. Alojza Tomaševića, te predsjednika društva prof.dr.sc. Josipa Fajdića, program se odvijao uz vrhunsku konferansu rutiniranog Tomislava Pandžića- Toce.

Fotografije sa zabave pogledajte u foto-galeriji.

LIČKA ZABAVA U POŽEGI 15.OŽUJKA 2015.


U Požegi je ponovo upriličen skup od oko 400 članova LZD „Vile Velebita“ , njihovih gostiju i uzvanika na tradicionalnoj Ličkoj večeri. Skup je održan u dvorani restorana „SARA“ u Požegi s vrlo gostoljubivom poslugom, obilnim i raznovrsnim menijem i sjajnom glazbom za koju su zaslužni bili članovi poznatog tamburaškog benda „Slavonski dukati“. Njima se pridružio poznati prijatelj požeških Ličana ,osječanin Stjepan Jeršek –Štef s setom svojih poznatih hitzova,a u programu je sudjelovala i Ivana Galović, danas već poznata požeška pjevačica. Zabavu je otvorio i goste pozdravio predsjednik društva prof.dr.sc. Josip Fajdić. Nakon večere, uslijedila je kupnja tombola, danas zasigurno s najvrijesnijim zgodicima. I ove godine sponzori ličke zabave u Požegi, mahom prijatelji našeg društva nisu štedjeli u donaciji s velikim i vrijednim zgodicima, predmetima bijele tehnike, predmetima za kućanstvo i sl.

Među gostima i uzvanicima bili su predstavnici susjednih ličkih društava iz Broda, Belišća i Bizovca.
Od predstavnika grada i županije zabavi su nazočili Gradonačelnik Požege gosp. Vedran Neferović, sa dva svoja zamjenika gosp. Darijom Puljašićem i Marijom Pilonom, župan Požeško-slavonske županije umirovljeni general Alojz Tomašević sa zamjenikom gosp. Ferinandom Trohom. Iz Broda je uz brojnu skupinu Brođana bio prisutan gosp. Pero Ćosić sa suprugom. U ugodnom raspoloženju gosti su zabavi pribivali do jutarnjih sati.

Fotografije sa zabave pogledajte u foto-galeriji.

LIČKA VEČER U SARI


Protekla je još jedna noć za pamćenje u Požegi u aranžmanu požeških Ličana udruženih u LZD „Vila Velebita“. Radi se dakako o tradicionalno najbolje organiziranoj zabavi u našem gradu, kojoj je nazočilo kompletno gradsko i žu- panijsko rukovodstvo Požege i Gospića. Bilo je to prvi puta nakon osnutka 1997. godine kada su predstavnici oba grada i županije bili zajedno na jednoj ličkoj zabavi.

Od ukupno preko 500 nazočnih, Požegu su predstavljali gradonačelnik gosp. Vedran Neferović sa svojim zaamjenicima gospodom, Puljašićem i Pilonom, dok je Županiju predstavljao osobno župan gosp. Alojz Tomašević, s zamjenikom Ferdinandom Trohom. Bio je tu i saborski zastupnik gosp. Franjo Lucić. S Gospićke strane skupu su nazočili gradonačelnik gosp. Petar Krmpotić, s zamjenikom i tajnikom Stilinovićem, dok je Ličko-senjska županija bila zastupljena s predstavnicama ljepšeg spola, a predvodila ih je šarmantna zamjenica župana gđa.Ivana Tomaš.
Skupu su tradicionalno nazočili predstavnici gotovo svih zavičajnih ličkih udruga u Hrvatskoj s izuzetkom Belišćana koji su se ispričali.

Za odličnu gastronomsku ponudu pobrinulo se ljubazno osoblje restorana SARA, a za glazbu su bili odgovorni trenutno jedan od najpopularnijih sastava u nas, osječki TS „FIJAKER“. U uvodnom dijelu su nacionalnu kao i zavičajnu himnu ( Lijepa naša, i Oj ti Vilo Velebita) su prigodno izveli članovi mješovitog pjevačkog Zbora GD „Vila Velebita iz Požege.
Sve to nebi bilo dovoljno da se nisu tijekom večeri pojavljivali vokalni solisti kojih nije bilo na plakatima ( osim Ivane Galović), a to su nezaobilazni prijatelj Ličana u Požegi i svih Požežana Stjepan Jeršek-Štef. Njemu su pridružuju tijekom večeri i vinski kardinal gosp. Vlado Bauer kao i župan Požeško-slavonski Tomašević. Stvoren je dojmljiv glazbeno-scenski ugođaj.
Po običaju, ova priredba iz godine u godinu obiluje sve bogatijim zgodicima na tomboli. Tako je bilo i ovoga puta.

Kroz program je ( suprotno prethodnoj najavi na pozivnicama i plakatima) maestralno vodila naša radijska voditeljica Marijana Sabljak.
Stječe se dojam da požeški Ličani mogu uz prikladnu glazbu, solidnu ponudu jela i pića te uz ekskluzivne zgoditke na tomboli u svako doba godine bez straha za posjetu organizirati sličan skup.

Fotografije sa zabave pogledajte u foto-galeriji.

LIČKA ZAVIČAJNA ZABAVA U POŽEGI 2013. god.


     U subotu 16.ožujka 2013. godine u velikoj dvorali reprezentativnog objekta "SARA" u Požegi održana je 17. po redu Lička večer koja je nastavak tradicionalnog okupljanja predstavnika svih zavičajnih ličkih Udruga iz čitave Hrvatske, upravo u Požegi. Rezultat je to impresivne aktivnosti koju provode članovi "Vile Velebita" u Požegi na čelu s prof.dr.sc. Josip Fajdićem od samog osnutka. U radu te, po svemu najbolje organizirane zavičajne Udruge s ličkim "predznakom" u nas, ističu se kontinuirane glazbeno-scenske priredbe, jer je ta udruga jedna od rijetkih koja ima svoj vlastiti mješoviti pjevački bor, koji uz pratnju tamburaškog orkestra glazbene škole u Požegi, priređuje koncerte ne samo u Hrvatskoj već i u brojnim zemljama izvan naših granica. Tome treba pridodati brojna predstavljanja knjiga i izložbe likovnih umjetnika ličkog podrijetla u Požegi.

Večeras je upravo zbor "Vila Velebita" otvorio ovo druženje brojnih članova svih ličkih Udruga iz Slavonije i Zagreba, našom zavičajnom himnom " Oj ti Vilo Velebita". Na skupu od oko 500 nazočnih, uočili smo prestavnike LZD "Gacka" iz Bizovca, "Udruge Ličana "Vrilo mudrosti" iz Slav. Broda, Udruge ličana "Vila Velebita" iz Belišća, "Vile Velebita" iz Virovitice, te naše zagrebačke "Vile Velebita" na čelu s predsjednikom gosp. Nikolom Kostelcem. Nazočio je ovom skupu i član našeg uporavnog odbora gosp, Stjepan Bićan s suprugom te gops. Drago Asić, kao predsjednik kluba gospićana u Zagrebu.
Skupu se redovito odazivaju i predstavnici gradskog poglavarstva grada Gospića, ali su se ovaj puta ispričali i skupu po prvi puta nije nitko nazočio.
U iznimno bogatom glazbenom programu sudjelovali su TS "Da Cappo" iz Požege, kao i TS "Plitvički bećari" iz Drežnik grada koji su nas pjesmama iz svojega repertoara podsjetili na Liku i njenu glazbenu baštinu.

Kao vokalni solisti bili su Boris – Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek – Štef i vinski kardinal gosp. Vlado Bauer.
Nazočnima je riječi dobrodošlice uputio predsjednik društva prof. dr. Josip Fajdić, nakon čega je goste pozdravio prijatelj i podupiratelj požeške "Vile Velebita" gradonačelnik Požege gosp. Zdravko Ronko sa suradnicima. U njegovom društvu smo uočili zamjenika ministra zdravstva prim.dr.med. Marijana Cesarika i njegovog savjetnika za gospodarstvo mr. Ivana Čolaka.
Treba zabilježiti iznimno bogatu tombolu s preko 30-tak vrlo vrijednih nagrada koje su požeškoj "Vili Velebita" za tu prigodu poklonili brojni sponzori, što ovoj priredbi daje poseban ton.
Domaćini su gostima ponudili i svoje vlastite suvenire, prije svega knjigu prof.dr. Josipa Fajdića "Ličani u Slavoniji", najnoviji CD njihovog istoimenog glazbenog društva, DVD o Lici i Gospićko-senjskoj biskupiji, ličke svilene šalove i dr.

Ostaje za zabilježiti, da je druženje koje priređuju požeški Ličani svake godine, model kako bi trebale funkcionirati i ostale naše ličke zavičajne udruge, u čemu će trebati više poraditi na povezivanju ideja i programa, i na kraju sve pretočiti u jedan vrlo snažan časopis koji bi sveobuhvatno iznosio aktivnosti i novosti iz svih društava zbog čega bi urednički kolegij časopisa trebalo drugačije strukturirati i eventualno nadopuniti s tzv. "vanjskim" članovima i suradnicima.S ovakvom kobnstatacijom složio se u potpunosti i presjednik zagrebačke "Vile Velebita" gosp. Nikola Kostelac.

Fotografije sa zabave pogledajte u foto-galeriji.

Priredio: Prof.dr.sc. Josip Fajdić, dr. med.

LIČKA ZAVIČAJNA ZABAVA U POŽEGI 2012. god.


     U subotu 10.ožujka 2012. održana je sada već šesnaesta po redu Lička zavičajna zabava u Požegi. Ovoga puta ponovo u najreprezentativnijem prostoru u Požegi u velikoj dvorani restorana "SARA".

Od pozvanih gostiju odazvali su se tradicionalno gradonačelnik Požege gosp. Zdravko Ronko sa suradnicima, a od ostalih gostiju treba spomenuti predstavnike triju zavičajnih udruga : Vrila mudrosti" iz Slav. Broda, "Gacke" iz Bizovca i "Vile Velebita" iz Belišća. Osjećaje zabave i opuštenosti ipak je, barem za kratko poremetila činjenica da smo samo nekoliko dana prije naše zabave sahranili višegodišnju tajnicu i istaknutu članicu LZD "Vila Velebita" iz Belišća gđu. Maricu Krznarić. Sjećanje na tu dragu osobu ostat će nam svima u trajnom sjećanju.

Zabavi su nazočili još, gosp. Stjepan Bićan sa suprugom, Stjepan Jeršek –Štef sa suprugom , brojni sponzori naše udruge te predstavnik kluba Gospićana u Zagrebu gosp. Drago Asić i članica upravnog odbora "Vile Velebita" u Zagrebu Katarina Kolaković.

Bogata tombola, po kojoj je naša zabava nadaleko poznata, ugodna atmosfera, bogati menu i nadasve primjerena dvorana s vrhunskom polsugom obilježili su naše druženje s Ličanima i prijateljima Like i "Vile Velebita" u Požegi do ranih jutarnjih sati.

Zabavom su dominirali akordi tamburaškog sastava "Slavonske lole," koji su popratili u nekoliko izvedbi starogradskih bisera sjajnu brodsku sopranisticu Snježanu Božur, a poslije pola noći stvari je u svojke ruke preuzeo naš "gost" Stjepan Jeršek –Štef. U tom smo društvu dočekali jutro.


LIČKA ZABAVA 2011. god.


     Požeški su Ličani dočekali mali jubilej, a to je 15. po redu Lička večer u Požegi. Bila je to prigoda da se predsjednik udruge u pozdravnom nastupu za sve dosadašnje dosege koje je Udruga ostvarila, izravno zahvali najvjernijim članovima, sponzorima i gradskoj upravi, na čelu s Gradonačelnikom, od kojih baš zbog ovakvih rezultata u promicanje zavičajne kulture imaju nesebičnu podršku.

U prelijepoj dvorani restorana "Sara" u Požegi, ugostili smo po prvi puta na jednoj Ličkoj večeri Gospićko-senjskog biskupa msgr. dr. Milu Bogovića. Upravo je nazočnost tog čovjeka karizmatične osobnosti, pobudila emocije brojnih ličana u dvorani. Osobito se to osjetilo nakon nadahnutog, ali ležernog biskupovog obraćanja prepunoj dvorani u kojoj je zabilježena do sada rekordna posjeta od 640 osoba. Među gostima su bili predstavnici gotovo svih zavičajnih udruga u Slavoniji (s izuzetkom Slatine). Našu najstariju ličku zavičajnu udrugu " Vilu Velebita" iz Zagreba su predstavljali Katarina Kolaković i Stjepan Bićan u čijem su društvu uočeni prof. Ante Bežen ( nekadašnji predsjednik te Udruge i dugogodišnji gl. urednik časopisa "Vila Velebita") i doc. Željko Holjevac sa suprugama. Impozantna posjeta i nadasve zabavan program obilježja su ovogodišnjeg, čini se do sada najmasovnijeg skupa Ličana i njihovih prijatelja u Požegi.

Posjetitelji i iskreni prijatelji udruge s pravom se pitaju, do kuda sežu granice u toj masovnosti i čime je uvjetovana. Čini se da je najbolji odgovor na to pitanje dao Gradonačelnik Zdravko Ronko, kada je ustvrdio da je požeška "Vila Velebita" najaktivnije društvo u Požegi, koje snažno sudjeluje u kreiranju kulture življenja u gradu, pronoseći ono najvrijednije iz tradicijske kulture jednog podneblja i izvan granica naše zemlje. I opet moramo spomenuti neizbježnu tombolu s vrijednim zgodicima. Do jutarnjih sati zadovoljnu je publiku zabavljao jedan, od danas ponajboljih tamburaških sastava u nas, "Slavonske lole."
Slike sa zabave pogledajte u foto-galeriji.

LIČKA ZABAVA 2010. god.

     Održana je 13.03.2010. god, 13. po redu Lička zabava u Požegi u organizaciji Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita". Ovaj puta je zabava održana u novom, lijepom i velikom restoranu Sara, uz prisustvo oko 500 uzvanika. Prisutne su zabavljali tamburaški sastav Đentlmeni iz Osijeka, Blanka Došen i stjepan Jeršek-Štef, također iz Osijeka, te Ana Baketarić iz Požege. Za ličko obilježje zabave pjesmama se pobrinuo KUD "Vila Velebita" iz Požege. Kroz večer je vodila Marijana Sabljak.
     Prisutnima su se kratkim govorima obratili predsjednik LZD "Vila Velebita" iz Požege Josip Fajdić i gradonačelnik Požege Zdravko Ronko koji je istaknuo kulturni doprinos Društva gradu Požegi. Na zabavu su došli gosti iz Like, udruge Vila Velebita iz Zagreba kao i predstavnici sve brojnijih udruga Ličana iz Slavonije, iz Slavobskog broda, Belišća, Bizovca, Slatine i Virovitice.
     Organizirana je tombola sa skuterom kao glavnom nagradom. Uz dobru večeru i piće, pjevalo se i plesalo do pred jutro. Najvažnije je druženje ne samo Ličana i onih porijeklom iz Like, nego i svih onih koji se vole zabaviti, plesati i pjevati.
Zdravko Grčević
VELIKA ZAVIČAJNA LIČKA ZABAVA U POŽEGI 14.OŽUJKA 2009. god..
      U suradnji s dr. Dragom Rubalom poznatim radijskim i televizijskim voditeljem i zaštitnim znakon Narodnog radija, a uz učešće do sada nezabilježenog broja učesnika u glazbeno-folklornom programu ( preko 90 učesnika!!), održana je u velikoj dvorani sportsko-ugostiteljskog objekta BIJELA KUĆA u Blackom pokraj Požege, dana 14. Ožujka 2009.godine do sada najveća zavičajna zabava na ovim prostorima uz preko 600 posjetitelja.
      Treba napomenuti da je još najmanje polovica od toga broja posjetitelja ostala bez ulaznica, što potvrđuje da na ovim prostorima vlada iznimno veliko zanimanje za izvorni lički zavičajni folklor koji je prije svega znalački rukom voditelja dr. Rubale i njegove šarmantne asistentice voditeljice Martine, uklopljen u mozaični zabavni program, prihvatljiv najširem sloju publike od kojih mnogi nisu podrijetlom iz Like, ali su prijatelji Like, Ličana i ličkih običaja. U glazbenom programu su učestvovali poznati pjevači zabavne i narodne glazbe, Marta Nikolin i Stjepan Jeršek –Štef iz Osijeka, te Franjo Knežević iz Slavonskog Broda uz pratnju tamburaškog sastava „Naša grana“ iz Požege.
      Bogatstvo tamburaške glazbe su prezentirali još bendovi: „Garavuše“, iz Kutjeva, „Duša bećarska“ i „Nehajski bećari“ iz Požege. U folklornom dijelu programa zapaženu ulogu su odigrali domaćini članovi KUD-a „Vila Velebita“ iz Požege pod ravnanjem umjetničkog voditelja prof. Marka Majstorovića i posebni gosti, nama dragi članovi KUD-a „dr. Ante Starčević“ iz Gospića, pod ravnanjem voditeljice gosp. Maje Šimić-Rukavine. Ono što daje posebnu važnost ovom glazbeno-scenskom spektaklu jest prisustvo kamera Z1 televizije i direktni prijenos čitave fešte na narodnom radiju. Na meniju se našla tradicionalna lička kuhinja u kojoj dominira u ovim zimskim mjesecima kiseli kupus sa sušenim svinjskim i ovčijim mesom, poznat kao LIČKA PLATA. U prilogu su bila tradicionalno kvalitetna kutjevačka vina po izboru.
      Organizator je ovaj puta ponudio po popularnim cijenama iznimno bogatu tombolu sa 26 vrlo vrijednih zgoditaka, što je pobudilo poseban interes kod posjetitelja. Među uzvanicima koji su se odazvali pozivu bilježimo nazočnost predstavnice Grada Gospića, gospođe Katice Prpić, zatim vjernog posjetitelja i podupirača svih naših akcija, gradonačelnika grada Požege i Saborskog zastupnika gosp. Zdravka Ronka, kao i nazočnost predstavnika svih zavičajnih udruga u Hrvatskoj. Tradicionalno najbrojniji su bili naši „susjedi“ i dokazani prijatelji, članovi ZD „Vrilo mudrosti“ iz Slav. Broda na čelu s dr. Zdenkom Topolovac-Šulentić i tajnikom gosp. Marinkom Krpanom, zatim predstavnici zavičajnih ličkih udruga iz Belišća, Bizovca i Županje. Tzv „krovnu“ zavičajnu udrugu ličana u Zagrebu ( koja je sve samo ne krovna!), predstavljao je naš osvjedočeni prijatelj i član U.O. „Vile Velebita“ Zagreb, odvjetnik Stjepan Bićan.
      U kasnijim večernjim satima pridružio nam se i gradonačelnik Pleternice i Saborski zastupnik gosp.Franjo Lucić. Ipak vrijedi spomenuti da smo s posebnim zanimanjem ugostili Predsjednika Zavičajnog kluba Ličana u Zurichu, gosp. Rudelića sa suprugom. Uspostavljeni su kontakti i utvrđen plan suradnje u smislu razmjene naših folklornih skupina. Prva takva razmjena tj. posjeta se očekuje već ove godine u Švicarskoj kada će u organizaciji „švicarskih ličana“ na njihovoj tradicionalnoj ličkoj večeri sudjelovati upravo naše KU društvo „Vila Velebita“ iz Požege. Sve u svemu događaj za pamćenje i podstrek vrijednim članovima naše zavičajne zajednice da ustraju u priređivanju ovakvih skupova i ubuduće. Napomena: Čitava zabava bila je emitirana na Z1 televiziji dana 24. travnja u 20 sati a reemitirana slijedeći dan ( 25.travnja u 12 sati!!)


2007. god.
Lička večer u Požegi
        U predivnoj požeškoj kotlini održana je tradicionalna Lička večer u organizaciji „Vile Velebita“, Ličkog zavičajnog društva iz Požege, okupivši ove godine brojne Ličane i njihove goste. Među gostima su se našli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, požeški Marijan Cesarik, načelnici općina Kutjevo i Pleternica, predstavnici Ličko-senjske i Požeško – slavonske županije, izaslanstva Crkve, predstavnici brojnih udruga i ostali.
        Za ugodnu (i ličku) atmosferu pobrinuli su se KUD „Sinac“ iz Zagreba, KUD „Požega“ iz Požege, „Nehajski bećari“ i poznati pjevač Stjepan Jeršek – Štef.
Nikola Tominac, ZK Stajnica, 20.03.2007. god.
LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO "VILA VELEBITA" POŽEGA      vila-velebita-pozega@vila-velebita-pozega.hr